Kosolan talo

Kosolan Talo, pohjalaisuuden päämaja

Suurella pohjalaistalolla on poikkeuksellisen värikäs tarina, jossa tiivistyy omaleimainen eteläpohjalainen kulttuuri ja sen historia.  Talo sijaitsee Lapuan tuomiokirkon kulttuuriympäristössä, Lapuanjoen rannassa, kävelymatkan päässä rautatieasemasta. 

Kosolan talon tarina kertoo sodasta ja rauhasta, väkevistä yrittäjistä ja sivistäjistä, häjyistä ja vallesmanneista, nuorisoseuraliikkeestä ja amerikansiirtolaisuudesta, vahvasta maataloudesta ja lakeuksien raivaamisesta, körttiläisyydestä, kapinahengestä ja vaikuttajuudesta, jääkärivärväreistä ja lapuanliikkeestä. Sen tarina on väkivallan ja vakauden, voiman ja vastavoiman tarina – eteläpohjalaisuuden tarina. Tarinan kertojina toimivat Kosolan talon Taina ja Heli.

Kosolan kievarin lounaskahvila on avoinna talvella arkipäivisin, kesällä myös viikonloppuisin – tarkista ajankohtaiset aukioloajat, vaihtuvat näyttelyt ja avointen ovien ohjelmat Kosolan talon kotisivuilta! Ryhmille ovat tarjolla talon tarinaohjelmat sekä tilausravintolapalvelut.

 

 

Vierailu ja tarinalliset ohjelmahetket Kosolan Talossa

Suuressa pohjalaistalossa Lapuanjoen rannassa tiivistyy Etelä-Pohjanmaan omaleimainen kulttuurihistoria.

Kosolan talon tarinaoppaat kertovat talon ja Etelä-Pohjanmaan värikästä historiaa viihteellisesti, kuvitettuna, ja pohjalaisuutta selittäen. Ryhmä voi valita erikoisteeman, johon tarina keskittyy. Esimerkiksi: 

1. Suomen villi länsi; mikä selittää puukkojunkkari-ilmiön syntymisen Etelä-Pohjanmaalla? Keitä häjyt olivat, mitä häjyyly merkitsi, mikä ilmiön lopetti?

2. Isänmaan kuohuvat vuodet; mm. Venäjän sortopolitiikka ja Suomen itsenäistymiseen tähdännyt jääkäriliike, Kosola jääkärietappina, itsenäisyyden kuohuva alku aina lapuanliikkeen päättymiseen saakka.

3. Hengellistä elämää; mm. körttiläisyys, Kosolan talon vuosikymmenet körttiläisten päämajana, kirveskristityt idän mailla.

4. Pohjalainen rakennusperintö; Kosolan talon rakennushistoria ja restaurointi, pohjalaistalojen tyylipiirteet ja pitkä elinkaari, perinnön käyttöarvo ja esikuvia uudisrakentamiselle.

5. Kosolan talon yleisesittely; talon ja siinä vaikuttaneiden ihmisten vaiheita (mm. Kauhavan ruma vallesmanni Adolf Hägglund, lapuanliikkeen johtohahmo Vihtori Kosola, ym).

Tarinaopastusten hinnat vuonna 2024, kun ryhmässä on vähintään 20 henkilöä:

  • 30 minuuttia: Kosolan talon yleisesittely 10,00 €/hlö
  • 60 minuuttia: yleisesittely ja erikoisteema 14,00 €/hlö
  • 90 minuuttia: yleisesittely ja kaksi erikoisteemaa 18,00 €/hlö

Ohjelmaan on lisättävissä ruokailu ja/tai kahvitus Kosolan kievarissa.

Tarinankertojina murteella ja huumorilla Taina Hautamäki ja Heli Karhumäki.
Tiedustelut, varaukset ja hinnat 040 172 3606  /Heli.

heli.karhumaki@kosolantalo.fi

Kosolan Kievari

Lapuan maamerkkinä kohoavan Kosolan talon historiallinen kievari toimii jälleen sadan vuoden tauon jälkeen. Kievarin lounaskahvila on avoinna talvella arkipäivisin, kesällä myös viikonloppuna. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat Kosolan talon kotisivuilta!  Kievari toimii myös tilausravintolana, ja ryhmille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Asiakaspaikkoja on kievarin puolella n. 60 hengelle ja lisätilaa järjestyy tarvittaessa Isoon salin puolelta, jolloin asiakaspaikkoja on max. 120 hengen ryhmille.

Tiedustelut ja varaukset: Heli Karhumäki, puh. 040 172 3606

Sähköposti: heli.karhumaki@kosolantalo.fi

Tutustu myös muihin lähiseudun kohteisiin

Peräkangas Maatilamatkailu

Länsi-Suomi, Lapua

Tutustu

Villa Takala

Länsi-Suomi, Vimpeli

Tutustu