Kosolan talo

Kosolan Talo, Eteläpohjalaisen kulttuuriperinnön päämaja

Suurella pohjalaistalolla on poikkeuksellisen värikäs tarina, jossa tiivistyy omaleimainen eteläpohjalainen kulttuuri ja sen historia.  Talo sijaitsee Lapuan tuomiokirkon kulttuuriympäristössä, Lapuanjoen rannassa, kävelymatkan päässä rautatieasemasta. 

Kosolan talon tarina kertoo sodasta ja rauhasta, väkevistä yrittäjistä ja sivistäjistä, häjyistä ja vallesmanneista, nuorisoseuraliikkeestä ja amerikansiirtolaisuudesta, vahvasta maataloudesta ja lakeuksien raivaamisesta, körttiläisyydestä, kapinahengestä ja vaikuttajuudesta, jääkärivärväreistä ja lapuanliikkeestä. Sen tarina on väkivallan ja vakauden, voiman ja vastavoiman tarina – eteläpohjalaisuuden tarina. Tarinan kertojina toimivat Kosolan talon Taina ja Heli.

Talon tarinaohjelmat ja ravintolapalvelut ovat varattavissa ryhmille. Talossa järjestetään toisinaan myös avoimien ovien päiviä, jolloin tutustumaan pääsee ilman ryhmää. Kotisivuilla ja FB:ssä ilmoitetaan ajankohtaisista tapahtumista!

 

Vierailu ja tarinalliset ohjelmahetket Kosolan Talossa

Suuressa pohjalaistalossa Lapuanjoen rannassa tiivistyy Etelä-Pohjanmaan omaleimainen kulttuurihistoria. Siihen voi tutustua talon tarinaoppaan johdolla.

Ryhmä voi valita erikoisteeman, johon tarina keskittyy. Esimerkiksi:

  1. Suomen villi länsi: häjyt ja häjyjen suitsimiseksi tarkoitettu Lapuan laki, Iisakki Kosolan tekemä puukotus ja tuomio Turun linnassa, sekä Kauhavan ruman fallesmannin Adolf Hägglundin dramaattinen aika talossa.
  2. Isänmaan kuohuvat vuodet: Suomen itsenäistymistä edeltävät ajat, jolloin Kosolan talo toimi jääkärietappina ja asekätkentäpaikkana. Itsenäisyyden kuohuvina alkuvuosina se oli Lapuanliikkeen myötä kaikkien aikalaisten tuntema kiintopiste valtakunnan poliittisella kartalla. Millainen mies oli talon tunnetuin asukas, Vihtori Kosola, ja millaista elämää Vihtori ja hänen vaimonsa Eelin elivät Kosolassa.
  3. Hengellistä elämää: mm. Vihtori Kosola rippikoulupoikana ja hänen hengelliset kokemuksensa kalterijääkärinä Pietarissa, Kosolan talon vuosikymmenet körttiläisten päämajana, sekä tarina kirveskristityistä idän mailla.
  4. Kosolan talo rakennusperintökohteena: Ylväät pohjalaistalot & tietoa vastuullisesta restauroinnista ja kestävästä uudisrakentamisesta.  Tämän teeman yhteydessä kurkistetaan turvallisuusohjeita noudattaen myös keskeneräiselle puolelle, jossa restaurointi yhä jatkuu.
  5. Kosolan talon yleisesittely talosta ja sen asukkaiden vaiheista.
Tarinaopastusten hinnat vuonna 2023, kun ryhmässä on vähintään 20 henkilöä:
  • 30 minuuttia: Kosolan talon yleisesittely 10,00 €/hlö
  • 60 minuuttia: yleisesittely ja erikoisteema 14,00 €/hlö
  • 90 minuuttia: yleisesittely ja kaksi erikoisteemaa 18,00 €/hlö

Ohjelmaan on lisättävissä ruokailu ja/tai kahvitus Kosolan kievarissa.

Erityistä huomioitavaa: tarinallinen ohjelma esitetään Kosolan valmistuneissa kievarin tiloissa. Talon muissa osissa restaurointi jatkuu edelleen.

Tarinankertojina murteella ja huumorilla Taina Hautamäki ja Heli Karhumäki.
Tiedustelut, varaukset ja hinnat 040 172 3606  /Heli.

heli.karhumaki@kosolantalo.fi

Kosolan Kievari

Lapuan maamerkkinä kohoavan Kosolan talon historiallinen kievari toimii jälleen sadan vuoden tauon jälkeen. Talon laaja restaurointi on kievarin osalta valmis, ja siinä toimii nyt tilauskahvila ja tilausravintola.

Kosolan kievarin ravintolapalveluista vastaa monin tunnustuksin palkittu, lähiruokaa valmistava Juurella-ravintola, jota johtavat seinäjokelainen Jani Unkeri ja Miia Keski-Nikkola. Kahvila- ja lounaspalveluita järjestää lapualainen herkkuleipuri ja kahvilayrittäjä Olli Lahdensuo.

Asiakaspaikkoja on kievarin alakerrassa 63, ja yläkerran kabinetissa 15.

Tiedustelut ja varaukset: Heli Karhumäki, puh. 040 172 3606
Sähköposti: heli.karhumaki@kosolantalo.fi

Tutustu myös muihin lähiseudun kohteisiin

Peräkangas Maatilamatkailu

Länsi-Suomi, Lapua

Tutustu

Villa Takala

Länsi-Suomi, Vimpeli

Tutustu