Matkailua neidon kainalossa Lapissa, Muonion Särkijärvellä

Artikkelit

Punaisesta pirtistä kuuluu tasainen ja tyytyväinen hyrinä. Hyrinäksi sitä mukavaa ääntä, leppoisaa ja rentouttavaa ääntä, joka pääsee noin neljänkymmenen ilmeisen tyytyväisen ruokailevan vieraan suusta, voisi kai parhaimmillaan kutsua. Ääntä, joka leijuu ja hyrisee ravintola Apajan katon tuntumassa Muonion Särkijärvellä. Tulijasta tuntuu, että koko pirtti hymyilee vanhasta veneestä tehdyn runsaan pitopöydän ympärillä. Muikeana valvoo myös vanha hirviuros katsellen maailman menoa eteisessä. Uusi ja vanha kohtaavat Särkijärvellä niin pirtissä kuin toiminnassakin. Lukuisat vanhat esineet kertovat kalastuksen ja metsästyksen historiasta ja tilan omavaraisuudesta – menneiden sukupolvien käyttöesineiden lisäksi osa heistä on läsnä uuden pirtin seinillä mustavalkoisina valokuvina.

Keittiöstä, tiskikoneen ääreltä tavoitan emännän askareiltaan. Tarja ja Pekka Veisto ovat kansallispuiston yhteistyöyrittäjiä ja monessa mukana. Pariskunta muutti Muonioon neljätoista vuotta sitten ja alkoi toteuttaa unelmaansa, persoonallisen ja perinteisiin modernisti tukeutuvan maaseutumatkailuyrityksen kehittämiseksi Tarjan synnyinsijoille.

”Tämä pirtti ja maisema kertoilee monia tarinoita oman suvun ja alueen historiasta. Pirtti on toiminut niin kauppana, kiertokouluna, saksalaisten majoituspaikkana ja monena muuna. Äiti aloitti matkailun kehittämisen oman Särkijärven koulun keittäjäntyönsä ohessa. Minulle tuli halu kehittää yritystä niin, että se työllistäisi minut kokonaan. Ja senhän tuo on tehnyt!”, toteaa Tarja ja jatkaa: ”sen seitsemän vuotta on kulunut ja vaikka tunnit eivät tahdo aina päivässä riittää, saan nyt tehdä sitä mistä olen unelmoinut ja mihin olen kouluttautunut – ja se on parasta!”. Vanhojen ”majojen” viereen on noussut pari- ja rivitaloja ja myös Särkijärven vanha koulu on siirtynyt Tarjalle ja Pekalle. Majoitustilaa on nyt noin 70 hengelle. Tarja työllistää yrityksen avulla itsensä ja 4 osavuotista työntekijää. Perheessä on kolme lasta, joista Juho on töissä Oulussa, lukiolainen Waltteri ja Roosa käy töissä Muoniossa terveyskeskuksessa.

Tilalla pyritään kestävään matkailuun. Oman metsätilan puuhakkeella lämmitetään kiinteistöä ja pitopöytään pannaan yleensä sitä parasta, oman alueen ruokaa ja tuotteita. Samassa pihapiirissä on koko yrittävä suku: Tarjan veli Juha pyörittää omaa rakennusliikettä ja sisar Maarit parturi-kampaamoa. Parempia puitteita ei taida löytyä helposti? Kalaisa Särkijärvi peilautuu rauhallisena tunturien kehystämään kansallismaisemaan, ladut ja polut vievät tunturiin ja reiteille, julkinen yhteys kulkee yrityksen vierestä ja ympäröivä luonto – se on vailla vertaansa – ja perinteiden pohjalta on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Teksti: Ritva Saarensalmi

Kuvat: Särkijärven Majat

Särkijärven Majat Oy: perustettu 2006:
Majoitustilaa 14 huoneistoa, 60 vuodepaikkaa
Palvelut, majoitus, ravintola, catering, kokous , kädentaidot ja ohjelmapalvelut

Särkijärven Majoilla voit osallistua monipuolisiin ohjelmallisiin aktiviteetteihin:

  • Kalastus ja kalastamisen opastus virvelillä, katiskan vieminen järvelle
  • Sieni- tai yrttiretkelle lähialueen metsiin
  • Patikointia Pallaksella, Särkitunturilla tai Keimiötunturilla
  • Ruuan  valmistaminen yhdessä luonnon antimista ja nauttiminen kodalla
  • Yöttömän yön valoisuudesta nauttimista keskellä  kauneimpia tunturialueita
  • Yrttisauna, yrttihaude jaloille ja uiminen

Tutustu lisää: http://sarkijarvenmajat.fi/fi/
SÄRKIJÄRVEN MAJAT
Särkijärventie 39
99300 MUONIO
0400-905863
info@sarkijarvenmajat.fi

Riihimäen Erämessuilla 7.-10.6.2018 Särkijärven Majat ja Muonion löydät Lapin osastolta U409, tervetuloa moikkaamaan! Pienesti, mutta