Menovinkkejä lähiruokapäivään

Artikkelit

Lähiruokapäivä 9.9.2023

Yhdeksäs syyskuuta vietetään koko valtakunnan kattavaa Lähiruokapäivää! Lähiruokapäivänä pääset tutustumaan paikallisiin tuottajiin, ostamaan tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään ilman välikäsiä sekä nauttimaan lähiruoasta. Monissa kohteissa on myös oheisohjelmaa, kuten mahdollisuus tutustua kotieläimiin tai työkoneisiin. Lähiruokapäivään voit tutustua tapahtuman virallisella sivulla, mutta tässä ensin poimintoja Matka Maalle-yritysten lähiruokapäivän menoista!

Kinnarin Tilalla Hollolassa pääset nauttimaan alkusyksyn tunnelmasta puurotarjoilun ohessa kello 10-16. Pihassa laiduntavat suomenhevoset ja tutustua voi myös kauramyllyyn. Tapahtuman ajan auki olevasta tilamyymälästä löydät tuoreet jauhot, hiutaleet, suurimot ja muita lähiruokatuotteita.

Lähiruokakioski Pikantti Salossa palvelee kello 10-14 ihastuttavalla valikoimallaan, jonka muodostaa kymmenien lähituottajien tuotteet. Tarjolla on hunajaa, satokauden tuotteita, hapatettuja kasviksia, lihapakasteita, jäätelöä, mausteita, pussikeittoja, juustoja ja paljon muuta. Lisäksi voi tutustua pihapiiriin sekä majoittua luhtihuoneessa, rantamökissä tai omassa asuntoautossa.

Ilolan Maatilamatkailu Metsäkansassa saattelee lähiruokapäivään herkullisilla muurinpohjaplätyillä kello 11-15. Samalla voi tutustua maatilan eläinkavereihin, kuten hevosiin ja lampaisiin. Myynnistä löytyy muun muassa oman maatilan angus-naudanlihaa fileenä, paistina ja jauhettuna sekä hunajaa ja savumuikkuja. 

Anttilan Tilalla Kokemäellä marjatilan myymälä palvelee kello 9-17. Tilamyymälässä tarjolla esimerkiksi satokauden tuotteita, tämän syksyn omenamehua tilan omista omenoista sekä kurkku- ja kurpitsatuotteita. Myynnissä on myös muiden lähialueen tuottajien tuotteita.

Café ChefBug Orivedellä toivottaa tervetulleeksi viettämään Lähiruokapäivää tunnelmalliseen kahvilaan vanhassa kansakoulussa. Kahvilassa silmiä ja vatsoja hivellään chefin loihtimilla makeilla ja suolaisilla leivonnaisilla sekä suklaakonvehdeilla. Lähituotekaupasta paikallisten tuottamaa suklaata, hunajaa ja hilloja. Lisäksi miljöön muut palvelut ovat auki, kuten Wanhan Tavaran Kauppa ja Satumaista-taidenäyttely.

Lounais-Hämeen Pirtti Tammelassa järjestetään jälleen perinteinen Hämäläinen pitopöytä, josta Pirtti tunnetaankin. Pitopöytä sisältää monia herkkuja, jotka on kaikki valmistettu Pirtin omilla resepteillä kotimaisuus ja lähiruoka huomioiden. Pirttiin on jokainen ruokailija tervetullut!

Aholafarm Haminassa ottaa Lähiruokapäivän omakseen julkaisemalla uusimman lounasvaihtoehtonsa: perinteinen tilliliha lampaasta. Aholafarmilla tunnistetaan, että tillilihan nykymaine ei ole mairitteleva ja haluaakin nostaa sen uuten loistoon. Lisäksi tarjolla laaja repertuaari muita kielenviejiä. Muista varata paikka ajoissa tälle makumatkalle!

Seppälän Lammastilalla Miehikkälässä pääsee tutustumaan kello 10-16 lammastuotantoon ja sen laajaan kattaukseen. Tilausravintola Karitsabaari lämmittää vierailijoita herkullisella lammaskaalikeitolla, kylkiäisenä talon rieskaa. Tilan puoti Villataivas on avoinna tarjoten tuoretta ja pakastettua karitsanlihaa sekä suomenlampaiden villalankaa luonnollisissa väreissä. Lisäksi taljoja, neule- ja huovutustuotteita. Lampaisiinkiin pääsee lähemmin tutustumaan tilan isännän seurassa!

VillaValkea Tikkalassa lähiruokapäivä on täynnä ohjelmaa! Tarjolla on perinteikäs savusaunaelämys, talutusratsastusta, lapsille bingo ja pihvikoulu. Villan käsitöitä ja kirppistuotteita tarjoava puoti on avoinna tapahtuman ajan kello 14-20. Lisäksi myynnissä on luomunaudanlihaa, kahvia ja kakkua sekä hampurilaisia tilan omalla lihalla.

Teksti: Charlotta Jaatinen

Kuvat: Maaseutuverkosto, Charlotta Jaatinen