Matka maalle -blogi: Ensi kertaa – rakastuminen maastopyöräilyyn

Artikkelit

Ensimmäinen kerta voi olla aina Jännitystä kutkuttava tunne. En tiedä mitä on luvassa. Tunne on huikea – se on rakkautta. Hurahtaminen maastopyöräilyyn. Se on mahtaava! Ilmavirta kulkee lempeästi lävitseni. Lempeä kevättuuli hyväilee kasvojani. Saatan tuntea kevään raikkauden. Rakastan viileää ja kuulasta ilmaa, jossa tuntuu vielä viipyilevä sateen raikkaus. Juuri nyt aurinko hymyilee meille.

Olen Satakunnassa, Harjavallassa Jaana Mälkin Wild Nordic Naturen ohjatulla Maastopyöräilyä ja esihistoriaa -retkellä. Retki on slow -nautiskeluretki rentoutumisen ja luonnon kokemiseen. Ennen maastoon lähtöä käymme läpi maastopyöräilyn perusasioita: ajoasentoa, turvallisuusnäkökohtia, jarrutusta, vaihteiden käyttöä sekä ajamme pienen harjoitteluratalenkin. Retki on itselleni hyvin tunnepitoinen, joten euforian huumassa esihistoriallinen tarina meni aluksi osin ohi. Maasto on helppoa, vaikkakin sisälsi pieniä teknisiä osuuksia. Retki tuntuu onneksi sopivan ensikertalaisille.

Retken edetessä Jaanan tarinankerronta nielaisee mukaansa. On upeaa kuulla, mitä muinoin on tapahtunut juuri näillä Hiittenharjun leveysasteilla. Hiittenharju muodostaa yhdessä sen eteläpuolella sijaitsevan Kokemäenjoen ympäristön Järilänharjun kanssa noin kuuden kilometrin pituisen kapean harjumuodostuman. Mannerjäätikön peräännyttyä Hiittenharju oli aluksi veden alla, kunnes se noin 6 000 vuotta sitten maankohoamisen johdosta nousi esiin Litorinameren saareksi. Litorinameren kivikkoisia rantavalleja on edelleen nähtävissä eri puolilla Hiittenharjun aluetta. Hiittenharju on kivikautinen muinaisjäännösalue.

Harjavallan Hiittenharjun kangasmetsässä on upeat pyöräilymahdollisuudet. Jaanan johdolla pyöräilimme reilun kymmenen kilometriä pieniä polkuja ja leveämpiä siirtymiä pitkin taukopaikalle laavulle ja sieltä takaisin lähtöpisteeseen, Hiittenharjun Curling-hallin edustalle. Matkan aikana tutustumme upeaan Hiittenharjun muinaishistoriaan. Hiittenharju syntyi viimeisimmän jääkauden aikana aikan noin 10 000 vuotta sitten mannerjäätikön railoon kerääntyneistä maa-aineksista. Näemme Litorinameren rantavallit, hiidenkiukaita, kivikautisia asuinpainanteita sekä keskiaikaisen Huovintien.

Retken vetäjä Jaana on matkailualan todellinen moniosaaja: luonto-opas, auktorisoitu kaupunkiopas, yrtti-, marja- ja sienineuvoja, melonta- ja maastopyöräilyohjaaja, rescue diver sekä toimitusjohtaja. Hän on hankkinut matkailualan kokemusta aikoinaan kansainväliseltä matkatoimisto- ja matkaopasuralta, ja lähtenyt nyt oman yrityksensä puitteissa luonto- ja kaupunkimatkailua ohjaamaan ja kehittämään kotimaassa. Hän on innostunut alasta, ja päivittää osaamistaan esimerkiksi luonto-alan yrittäjyyden täydennysopinnoilla edelleenkin. Jaanan matkassa voi lähteä lintubongaukseen, melontaan, hiihtoretkelle, luontoa kuvaamaan, sieni- ja marjaretkelle; retkitarjontaa on ympäri vuoden. Jaana tekee esimerkiksi perjantairetkiä eri teemoilla; ainutlaatuinen tilaisuus lähteä perjantai-illan viettoon omaa hyvinvointia edistäen. Miltä kuullostaisi unisiepparin teko luonnossa?

Maisemat vaihtuvat. Tunnen metsän tuoksun, kuulen lintujen laulun. Näen itseni jo pyöräilemässä tutuissa maisemissa ja monenlaisissa retkikohteissa tulevaisuudessa. Fatbiking on upea tapa taittaa matkaa monenlaisessa maastossa. Tämä on alku uudelle.

Kirjoitus ja kuvat: Vuokko Isokorpi; https://www.vuokkoisokorpi.com

Kirjoittaja yhdistää lempeästi luontoa ja sen antimia, läsnäoloa, liikettä ja yhteyttä.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Wild nordic Naturen ja Jaanan opastetuihin retkiin voit tutustua täällä: http://wildnordicnature.com

Fat Bike -safareita ja pyörävuokrausta Hiittenharjulla tarjoaa myös: http://www.tapaniharkala.net

Mukavia majoitus- ja ruokailupaikkoja sekä luontoaktiviteetteja matkalla Satakuntaan ja ympäri Suomen: https://www.matkamaalle.fi