Makoisat löylyt maaseudulla; löydä oma saunaelämyksesi

Artikkelit

Nyt ollaan suomalaisuuden ytimessä: sauna. Se muulle maailmalle kummallinen kuuma huone, jossa hikoillaan arjen murheet pois, tehdään tärkeitä ja vähemmän tärkeitä päätöksiä sekä nautitaan yhdessä- tai yksinolosta.

Suomen maaseudulta löytyy saunoja jokaiseen makuun; on perinteistä savusaunaa, moderneja kokoustamiseen sopivia tiloja, rantasaunaa jos jonkinmoista, luksusta ja pelkistettyä. Upeita maisemia, paljuja ja uima-altaita, kylpylöitä maaseudun tyyliin, hyvinvoinnin hoitoja luonnosta, pulahduksia raikkaaseen järveen, mereen, jokeen tai lampeen ja paljon muuta!

Mitä saunakokemukseltasi haluatkaan, sen löydät Matka maalle -palvelusta. Tutustu poimintoihin maakuntien tarjonnasta alempana ja etsi lisää saunaelämyksiä maaseutumatkailukohteiden haulla.


Keski-Suomi


Toppalan Mökit, Petäjävesi

Savusauna ja palju hemmotteluhoitoineen takaavat rentoutumisen aidossa tunnelmassa.

Sauna paljulla ja grillikota vuokrattavissa niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin tarpeisiin virkistyspäivistä ja kokouksista perhejuhliin, saunailtoihin ja muihin kokoontumisiin.

Kievari Rantapirtti, Koskenpää

Rantapirtiltä löytyy maailman ensimmäisen tynnyrisaunan lisäksi kaksi savusaunaa.

Isomman savusaunan (max 25 hlö) rantaterassilla voi kylpeä myös porealtaassa ja pulahtaa uimaan Salosveteen.

Lisäksi telttasaunan vuokraus, kotasauna ja saunat mökeillä.

Tupaswilla, Laukaa

Ryhmille kokouspäiviä, yritystapahtumia ja perhejuhlia. Sauna on suosittu iltaohjelma kaikkiin tapahtumiin. Tupaswillassa on mm. maailman suurin savusauna – Mahtisavusauna (jopa 150 saunojaa) sekä pieni perinteinen savusauna ja takkatupa.

Tarjolla myös turvehoitoja saunomisen yhteyteen. Säännöllisesti järjestettäviin Naisten turvesaunailtoihin ovat tervetulleita kaikki naiset, klikkaa tästä lisätietoja.

Varjola, Laukaa

Varjolassa on saunoja moneen tarpeeseen; Tallisauna pienille ryhmille, Telttasauna erilaisuuden etsijöille, Kelosauna pehmeine löylyineen pienille ryhmille, Lahdenpellon savusauna perinteisten savusaunojen ystäville ja Koskenniskan savusauna isoillekin porukoille poreallasten kera. Myös saunahoitoja saatavilla.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.varjola.com – varjola@varjola.com – 020 7928 080

Maatilamatkailu Kumpunen, Petäjävesi

Perinteinen savusauna järven rannalla tarjoaa mukavat löylyt ja tilat max 15 hlön juhliin, palavereihin ja muihin kokoontumisiin.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.kumpunen.fi – posti@kumpunen.fi – 040 0641 148

Pohjois-Savo


Haapaniemen Matkailu, Iisalmi

Haapaniemen suosittu ohjelma on saunominen. Perinteiseen tapaan haapahirrestä paikan päällä rakennettu savusauna sijaitsee aivan rannan tuntumassa. Kerralla lauteille sopii viitisentoista kylpijää. Kesällä saunasta voi pulahtaa uimaan hiekkarannan kautta ja talvella valaistuun avantoon.

Ympäri vuoden on käytettävissä myös kaksi paljua ja saunallisia mökkejä. Paljun voi vuokrata myös mökille. Savusaunaa lämmitetään perinteisesti kuusi tuntia. Kivet lämpiävät niin kuumiksi, että lämpöä piisaa suurenkin porukan saunontaan. Itse tehty ja kerätty yrttijalkakylpy virkistää mielen ja väsyneet jalat.

Niemilomat, Varkaus

Niemilomilta löytyy supisuomalainen 20 hengen savusauna. Saunasta pääset pulahtamaan ulkoporealtaaseen ja Unnuka järven aaltoihin.

Savusaunan kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee tilausravintola Vännin Ankkuri. Ravintola Vännin Ankkuri on oiva paikka pitää juhlia, illanviettoja tai kokouksia. Ravintolaan sopii noin 42 hengen ryhmä.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.niemilomat.fi – reeta.halonen@niemilomat.fi – 040 7159 568

Etelä-Savo


Tynkkylän Lomaniemi, Punkaharju

Jokaisella mökillä on sauna tai kaksi – sisällä sähkösauna ja ulkona puulämmitteinen sauna. Kahvion ja ravintolan alakerrassa kaksi saunaa pienille ryhmille ja kokousporukoille, toki kahvioon tulijakin voi varata löylyhetken.

Vierasveneilijöille on kaksi saunaa. Nämä saunat myös muuten yleisesti käytettävissä. Lisäksi on savusauna erikseen varattavissa. Yhteensä Lomaniemessä on 33 saunaa!

 • Lisätietoja ja varaukset: www.lomaniemi.fi – tynkkyla@lomaniemi.fi – 040 7326 138

Lahdelma, Pertunmaa

Vuokraamalla kylpylähuvilan pääset nauttimaan sauna- ja spa-maailmaan: iso edustussauna, infrapunasauna, rantasauna, savusauna, ulko- ja sisäporeamme.

Rantasaunasta pääset pulahtamaan Peruveden puhtaille aalloille tai avantoon talviaikana. Upea huvila tarjoaa mahdollisuuden pitää vaikkapa perhejuhlat tai muut pienimuotoiset yritys- tai yksityistilaisuudet.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.lahdelma.com – info@lahdelma.com – 040 7795 321

Uusimaa


Metsä-Hovin Tila, Pornainen

Hirsirakenteisessa saunassa on kertalämmitteinen, suuri Aitokiuas. Löylyhuoneessa tilaa noin 15:lle. Saunan vieressä olevassa uimalammessa on talvella avanto.

Varattavissa ryhmille. Sauna on varattava vähintään kaksi vuorokautta aikaisemmin, koska saunan lämmittämiseen kuluu päivä. Majoitus ja ruokapalvelu lisähintaan sovittaessa.


Pirkanmaa


Korpelan Torppa, Orivesi

Tämän kesän uutuutena varattavissa tunnelmallinen peräkärrysauna metsän siimeksessä noin neljälle hengelle.

Lisäksi telttasaunaa lämmitetään vieraita varten. Sauna on mahdollista lämmittää lisäksi erilaisten ohjelmapalveluiden yhteydessä.

 • Lisätietoja ja varaukset: katima.korpela@gmail.com – info@korpelantorppa.fi

Koulutintti, Punkalaidun

Ryhmäsauna ja kokoustilat max 30 henkilölle, mahdollisuus pitopalveluun.

Erilaisia saunoja ja mökkejä vuokrattavana. Kesällä mökkivieraiden käytettävissä uima-allas.

Ilolan maatilamatkailu, Metsäkansa (Valkeakoski)

Ilolan saunatarjonnassa: 15 saunojalle savusauna & sauna, pieni vanha sauna, järven rannalla pikkusauna ja kaksi tynnyrisaunaa.

Saunojen lisäksi palju kuudelle, ulkoporeallas neljälle ja liikutettava kaasulämmitteinen palju, joka on myös erikseen vuokrattavissa. Turvesauna ja saunahoitoja, savusaunailtoja, polttarisaunat, saunamenut, vihdan teko ja muita sauna-aktiviteetteja!

Hyvän Haltijan Majatalo, Ikaalinen

Hyvän Haltijan saunat; sauna majoituksen yhteydessä (sisältyy majoituksen hintaan), saunavuoro ilman majoitusta varauksesta, jalkakylpy/vihta saunaan. Saunan yhteydessä sulaan aikaan mahdollisuus käydä uimassa järvessä. Kesäaikaan (juhannuksesta elokuun puoliväliin) pihakioskista ostettavissa jäätelöä, alkoholittomia juomia ym. ja tilamyynnistä sesongin marjoja.

Lisäksi väh. 5 hlö ryhmille; Turvesauna, Avantosauna ja nokipannukahvit kodalla, Hieronta ja hyvänolon hoidot, Jäsenkorjaus, Jalkakylpykurssi, Erähemmotteluretki.

Matkailutila Haapamäki, Virrat

Haapamäellä savusauna ja kylpypalju isommillekin ryhmille ennakkotilauksesta, puusauna kylpypaljun kera mökkivieraille ja ryhmille sekä puusauna itse lämmittäen tilalla majoittuville. Mahdollisuus pulahtaa järveen vilvoittelemaan savusaunasta.

JussinKota, Kangasala

JussinKodalla on liki satavuotias savusauna. Lauteille mahtuu kerralla n. kymmenen kylpijää. Varusteisiin kuuluu lämmin suihku ja pukuhuone, sähkö sekä palju.

Saunan välittömässä läheisyydessä on kota, jonne mahtuu illanistujaisiin n. 40 henkeä. Keskellä kotaa on tulisija, jossa voi keittää nokipannukahvit, tai laittaa ruokaa mm. loimulohta. Varusteina kodassa on sähkö, av-laitteet, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvin-ja vedenkeitin, keittolevy, paistinpannuja yms.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.jussinkota.com – juhani.yli-hinkkala@kolumbus.fi – 0405877745

Luomajärven Hevoskievari, Ikaalinen

Wanhassa Mallassaunassa nautit pehmeistä löylyistä ja menneen ajan tunnelmasta. Saunan terassilla sijaitsevassa 10-hengen kuumakylpypaljussa hellit itseäsi myrskylyhtyjen ja tähtien loisteessa. Modernimmassa Kievarin Saunassa nautit miellyttävän kosteista löylyistä.

Saunatiloja on mahdollisuus vuokrata pelkästään saunailtakäyttöön, kavereiden kanssa rentoutumiseen, yritysporukoille tai vaikka romanttiseen iltaan kahden kesken. Hinnat sisältävät kylpymyssyt, pyyhkeet ja pesuaineet.  

Mallassauna Spa –teemaminilomaan kuuluu majoituksen ja aterioiden lisäksi saunaelämys Wanhassa Mallassaunassa ja yrttikylvyssä, joiden lomassa nautitaan lasilliset kuohuviiniä cocktail-palojen kera. Nautinnon kruunaa kehoa hemmottelevat ihonhoitotuotteet.

Mäkelän Lomatuvat, Ruovesi

Iso kokoussauna, jonka yhteyteen voi vuokrata myös kylpypaljun. Saunan voi varata työ- tai ihan kaveriporukalle. Tilaussaunaan kuuluu iso terassi pihakalusteineen sekä tietysti kaasugrilli.

Hyvin varusteltu kokoussauna sopii kaikenlaiseen menoon! Takkahuoneelle on mahdollista tilata myös iltapalaa.


Etelä-Pohjanmaa


Mäki-Laurilan tila, Teuva

Ryhmille ja mökkivieraille saunaelämyksiä; Länsimetsä -lomahuvilassa isohko puilla lämpiävä sauna ja Mäkimökillä uimalammen rannalla puilla lämpiävä savusaunan tyyppinen sauna, jossa saa makoisat löylyt.

Maatilamatkailu Ilomäki, Seinäjoki

Mökkien yhteydessä on saunat, jotka ovat vieraiden vapaasti käytettävissä. Mökkien yhteyteen vuokrattavissa kylpytynnyreitä saunomisen lisäksi!

Koskenkorvan Trahteeri, Koskenkorva

Tilauksesta hauskoja saunailtoja viinatehtaan juurella 10-50 hlö ryhmille pihasaunoissa sekä kylpylässä, höystettynä paikallisilla tuotteilla ja hyvällä ruualla. Kesäkeskiviikkoisin avoimet saunaillat pientä saunamaksua vastaan.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.trahteeri.fi – info@trahteeri.com – 050 3005 530

Vanha Väätänen, Multia

Kolme erilaista saunaa: savusauna, graniittikivisauna ja rantasauna pienellä takkatuvalla. Lisäksi paljut. Mahdollisuus myös ruokailuun.


Pohjois-Pohjanmaa


Pökkylän Punanen Tupa, Luohua

Tule viettämään rentouttavaa saunomishetkeä maaseudun rauhaan, nauti leppoisat löylyt saunassa, johon mahtuu kerralla saunomaan 12 henkilöä. Käytössäsi on lisäksi viihtyisä saunakamari, jossa voi saunomisen jälkeen viettää aikaa esim. pienen suolaisen iltapalan kera. Kamari sopii max 20 hengen illanistujaisiin.

Lisäksi pihapiirissä vanha savusauna, joka tarjoaa ihanan pehmeät ja hyvät löylyt 4-6:lle.

 • Lisätietoja ja varaukset: myynti@pokkyla.fi – 08 272 993

Maikkulan Kartano, Oulu

Maikkulassa on mainiot mahdollisuudet saunoa suuremmallakin ryhmällä viehättävässä jokimaisemassa. Oulujoen rannassa on kartanon Saunaranta. Siellä on perinteinen ja tunnelmallinen Savusauna, jossa on lempeän pehmeät löylyt. Saunarannasta löytyy lisäksi myös puulämmitteinen Korsusauna sekä sähkölämmitteinen Lohisauna. Kaikista saunoista voi helposti pulahtaa jokeen virkistäytymään sulaan aikaan. Saunat lämpiävät tilauksesta.

Isokenkäisten Klubi, Kuusamo

Perinteinen savusauna Seitsemän tähden savusauna on upea saunaelämys, max 15 hlö. Turvehoidot ja pulahdus Heikinjärveen kruunaavat kokemuksen.

Saunatour, opastettu saunaelämys, sisältää saunatontun opastuksen ja tarinoita, saunavarusteet, villiruokaeväitä ja turvekasvonaamion.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.ikk.fi – info@ikk.fi – 040 0972 260

Lappi


Särkijärven majat, Muonio

Rantasaunassa voit nauttia kunnon löylyistä kauniissa maisemassa. Särkijärven ranta on hyväpohjainen, puhdasvetinen ja lapsiystävällinen. Talvella mahdollisuus avantouintiin.

Rantasauna toimii myös tilaussaunana suuremmallekin joukolle. Saunatilaan voi tilata pientä purtavaa. Saatavilla myös saunaelämyksiä; sauna pesijättärellä, yrttisauna, hiljaisuuden sauna ja runosauna.

 • Lisätietoja ja varaukset: info@sarkijarvenmajat.fi – 040 0905 863

Kylmämaa, Ylläsjärvi ja Lappea

Savusauna sekä Ylläksen lähellä Hannukaisen kylässä että Lappean kylässä LappeanLohessa.

Ylläksellä saunarakennuksessa on viihtyisän takkatuvan lisäksi erillinen pieni pukuhuone, wc ja suihkuhuone kahdella suihkulla. Takkatupa toimii myös ravintolana, jossa on anniskeluoikeudet. Pieni ryhmä sopii ruokailemaan siellä pitkän kelohonkapöydän ääressä.

Lappeassa savusauna sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Tornion – Muonionjoen varressa. Se on historiallisesti merkittävä rakennus, sillä sodan jälkeen se on toiminut miltei koko Lappean kylän saunana, kun sodasta ei muita rakennuksia selvinnyt. Savusaunan viereisessä rantasaunassa on pukeutumis- ja peseytymistilat. Savusaunakokemuksen kruunaa illallinen LappeanLohessa.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.kylmamaa.fi – info@kylmamaa.fi – 040 0397 484

Varsinais-Suomi


Ylöstalon Matkailutila, Särkisalo

Juhla- ja kokoushuvila Villa Meren yhteydessä on upea 15 hengen sauna merinäköalalla. Saunan yhteyteen on vuokrattavissa myös palju.

Lisäksi Ylöstalon merenrantamökeissä on kaikissa omat puulämmitteiset saunat, josta voi helposti käydä pulahtamassa mereen.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.ylostalo.fi – info@ylostalo.fi – 040 5645 676

Toivolan Kievari, Rusko

Alun perin 1940-luvun puusaunassa saunatonttu Bertta tarjoaa pehmeät löylyt enintään 10 hengelle. Sauna lämpiää puilla. Saunan vieressä on virkistymisallas sekä iso ulkoterassi. Saunassa voi tilauksesta järjestää myös joogahetken ohjatusti. Liikkeet ovat rauhallisia ja sopivat hyvin saunaan.

Sauna soveltuu myös polttariporukoille; pakettiin voi kuulua esim. erilaisia saunataikoja ja hoitoja naisen kauneuden ja hyvänolon ylläpitämiseen. Miehet arvostavat perinteisiä saunailtoja. Rakennuksessa myös takkatupa.


Kanta-Häme


Paijan Maatilamajoitus, Ypäjä

Paijan saunamaailma koostuu Menninkäisen savusaunasta, Perhesaunasta, intiimistä Kahden pyllyn saunasta ja liikkuvasta Kärrysaunasta. Sauna kuuluu olennaisena osana maatilan miljööseen ja varsinkin lapset ovat innoissaan uima-altaasta.

Maan alle rakennetusta holvikattoisesta Menninkäisen savusaunasta on tullut ryhmien suosikki. Paijan saunailtaan voi erinomaisesti yhdistää vaikkapa koulutus- tai kokouspäivän ohjelmapalveluineen, tai vain pitää omalla porukalla kunnolliset saunapirskeet!

 • Lisätietoja ja varaukset: www.paija.fi – info@paija.fi – 050 5696 945

Hevossilta, Forssa

Vuokrattavissa yritys- ja yksityisryhmille 7 saunaa, joista 3 on aitoja vanhoja yli 100-vuotiaita savu- ja perinnesaunoja. Hirsimökeistä löytyy myös moderneja saunoja suihkuineen.

Saunaryhmien käytössä aina myös kokoontumistila, jossa ilta jatkuu vaikkapa saunatontun suosittelemalla illallisella tai karaoken merkeissä tunnelmallisessa Tallitupa-ravintolassa.

 • Lisätietoja ja varaukset: www.hevossilta.fi – raija.mero@hevossilta.fi – 040 0422 218

Satakunta


Korsuretket, Jämijärvi

Saunomiseen kannattaa varata reilusti aikaa! Saunoilla parannetaan maailmaa, rentoudutaan ja nautitaan hyvästä seurasta. Korsukylässä on kaksi saunaa; Kotasauna (25 hlö) kylpypaljun kera, sekä Korsusauna joen rannassa (10 hlö), palju varattavissa saunan yhteyteen. Pienet eväshetket onnistuvat myös saunoilla löylyttelyjen välissä. Saunaelämyksen kuununa ovat hemmottelevat turve- ja yrttihoidot.


Päijät-Häme


Lehmonkärki, Asikkala

Lehmonkärjen sauna, Päijänne ja Night Spa kruunaavat kokous- tai asiakastilaisuuden. Saunomisen ohessa voit pulahtaa järveen tai rentoutua lämpimässä ulkoaltaassa. Nauti kylmä juoma kirkkaan tähtitaivaan alla, lumisateessa tai kauniissa auringon laskussa ja koe kokonaan uudenlainen elämys!

Hollolan Hirvi, Hollola

Savusaunaa vuokrataan ryhmille kesäsesongin ulkopuolella, kesäisin järjestetään lisäksi avoimia savusauna- ja saunajoogailtoja. Saunan terassilla on kylpyallas ja nuotiopaikka. Upeaan maalaismaisemaan saunomisen yhteyteen voi tilata pientä tarjoilua sekä virvokkeita.