Luonnosta ja hiljaisuudesta voimaa
Artikkelit
”Mene metsään.
Mene vuorille.
Mene kauas merelle.
Anna yksinäisyyden hyväillä sinua,
kunnes ihosi on kyllin ohut.
Niin ohut,
että sydämesi näkee sen läpi minut,
että minä se olin,
joka hyväilin, hyväilen sinua.
Mene, mene.”
-Tommy Tabermann
Luontoyhteys
Luontoyhteys ei edellytä eksoottiseen sademetsään tai paratiisisaareen matkustamista eikä luontoyhteyden kokeminen vaadi vuorelle kiipeämistä, syvämeren sukellusta tai aarniometsään menemistä. Yhteyden villiin luontoon voi saada kourallisesta hiekkaa, yksittäisestä lehdestä, sammaleisesta kivestä tai luontokuvasta. Se voi olla pienen pihlajansilmun elämyksellisen maun kokeminen tai muurahaispesän kuhinan seuraaminen, kuikan huuto kasteisella suolla aamun sarastaessa.
”Luonto on ihmisen alkuperäinen koti. Ihminen on oppinut aistimaan, kokemaan ja tulkitsemaan luonnon ilmiöitä, sään vaihteluita ja luonnon vaaroja. Luonnon ilmiöiden lukutaitoa on tarvittu henkiinjäämiseksi. Luonnon ilmiöiden rytmisyyttä ja vaihtelua on seurattu tarkasti, jotta selviämisen taidot on voitu siirtää sukupolvelta toiselle. Ihmiset ovat eläneet vuoden kiertokulussa, ja elämä on rytmittynyt metsästys- ja satokausien mukaisesti. Toiveikkuutta ja uskoa eteenpäin menemiseen on ammennettu säätilojen ja vuodenaikojen vaihtumista ennakoivista merkeistä. Erilaiset tarinat luontojumalista, haltijoista, keijuista ja menninkäisistä ovat pelkistäneet luonnon mystisiä voimia ihmisen ymmärryksen kokoisiksi palasiksi. Suomessa kansanperinteessä on puhuttu metsänväestä. Luonnon voimia sekä metsänväkeä on myös kiitetty, arvostettu ja palvottu. Luonnossa on kautta vuosituhansien nautittu hyvän olon tunteesta: raikkaasta vedestä, sateiden tuottamasta kukkaloistosta, kimmeltävistä hangista, kalavesistä ja kirkkaista tähtitaivaista.”
*Metsämieli, Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin, Sirpa Arvonen
Miten luontoyhteyttä voi lisätä ja vaalia?
Yhteys luontoon on yksinkertaisesti kykyä pysähtyä, keskittyä, tunnustella, heittäytyä, haistella, maistella, kuunnella ja katsoa. Luonto ruokkii, hoitaa, hellii, kuntouttaa ja opettaa meitä monella tavalla. Pelkkä luonnossa oleminen vähentää tutkitusti mm. stressiä ja masennusta. Luonnossa liikkuminen johdattaa ihmistä kokemaan luontosuhteensa ikivanhalla tavalla. Luonnossa oleminen edistää mielen tasapainoa ja rauhan tunnetta. Luonnon havainnoiminen auttaa meitä ymmärtämään luonnon ja vuodenaikojen rytmin merkityksen; milloin hiljentyä, milloin aktivoitua uuteen. Kaikella on oma rytminsä, loputtomassa elämän kiertokulussa. Villi luonto meissä tuntee syvästi ja liikuttuu. Se kokee ennenkokematonta kiitollisuutta, lisää itsemyötätunnon tunteita, erottaa pienimmätkin yksityiskohdat, hahmottaa kokonaisuudet, hyväksyy ja vastaanottaa elämän ainutlaatuisena lahjana.
Jo luontoretriitti maaseudun helmassa voi olla väylä saada täydellinen elämänmuutos kohti yhä luonnonmukaisempaa elämää ja hyvinvoinnin vaikutuksia. Ihminen tarvitsee omakohtaisen kokemuksen, hengittämistä, aitoa tunnetta. Se mihin ihminen keskittyy, lisääntyy.
Ärsykkeet ja virtuaalimaailma luovat nykyihmiselle omat haasteensa
Nykyelämä tarjoaa joka puolella melua ja ärsykkeitä. Työ- ja elinympäristö on rakennettu niin, että hiljaisuutta ei juuri ole. Toimistoissa suositaan avokonttoreita, vaikka tutkimustulokset osoittavat melun haitalliset vaikutukset. Niinpä ihmiset haaveilevat kiireettömyydestä, matkoista ja hiljaisuudesta vapaa-aikoina. Monelle työnteko olisi mieluisaa, mikäli melusaaste olisi eliminoitu pois. Keskittyminen vaatii hiljaisuutta. Luovuuden hetket vaativat erityistä rentoutta ja hiljaisuutta. Hiljaisuus luo aivoille mahdollisuuden tehokkaaseen toimintaan. Luontovoima antaa ihmiselle mahdollisen rentouden ja luovuuden tilan. Virtuaalimaailma tuo ärsykkeitä nykymaailmassa niin hyvässä kuin pahassa. Ihmisen on ymmärrettävä vastuunsa rajoittaa ”aikuisen ruutuaikansa” kohtuulliseksi. Tämä on itsensä johtamista. Tietotekniikka on huono isäntä, mutta hyvä renki. Sähköisen maailman rajoittaminen, oman ajan hallinta on tärkeää pitää omassa hallinnassa ja rajata kohtuulliseen. Hiljaisuuden sekä fyysisten ja mentaalisten harjoitteiden sekä levon balanssi keskenään on tärkeää huolehtia itselle sopivaksi ottaen huomioon mm erityisherkkyyden tuomat haasteet. Tietotekniikka tuo loistavan mahdollisuuden etätyöhön, mutta ärsykemaailma on tärkeä myös rajoittaa kohtuulliseen
Miten harjoittaa hiljaisuutta?
Säännölliset ajat luonnossa tuovat hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia kuten säännöllinen meditaatio lisää keskittymistä ja tietoisuustaitoja. Luonnossa voi aistia kaikilla aisteilla-näkö, tunto-maku-, haju-, kuuloaistein ja kokea kokonaisvaltaista irtipäästämistä arjesta. Keskityn siihen. Hengitys on yksinkertaisuudessaan hyvä keino hankkia hyvä ja rauhallinen olo. Luonnossa voi kokea hengityksen tasaantuvan, syvenevän, rauhoittuvan. Palleahengitys auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja tulehduksia. Se myös lievittää kipua aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Luonto voimauttaa niin sielullisesti kuin fyysisesti. Kuormitus vähenee ja palautuneessa tilassa keho parantaa itse itseään.
Luonnossa luovuus herää ja rentous lisääntyy. Luontovoima tuo rauhaa ja yhteyden omiin tunteisiini ja kehoon. Kehomieli harjoitteet avaavat sisäisiä tunnekanavia. Paras tapa tutustua hiljaisuuteen ja kasvattaa omaa sisäistä hiljaisuutta on yksinkertaisesti kokea sitä. Antaa hiljaisuuden puhua puolestaan.
Luonnon hyvinvointivaikutuksia
” Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat nousseet laajalti tutkimuksen kohteeksi 2000 luvulla ja luonnon vaikutusta on kartoitettu terveyden edistämistyössä. Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu jo laajasti Japanissa, jossa tarjotaan metsäterapiaa ja metsäkylpyjä. Luonnon hyödyntämistä tutkitaan myös kansanterveyden edistämisen, asuinalueiden suunnittelun ja luontomatkailun kehittämisen näkökulmista.
Vihreä asuinympäristö näyttää kohentavaa ihmisten itsensä kokemaa terveyttä (Maas ym 2006). Metsien ja puiden tuottamat antimikrobiset yhdisteet lisäävät hyvällä tavalla puolustusjärjestelmän aktiivisuutta sekä solun sisäisiä proteiineja, minkä myötä riski sairastua syöpäsairauksiin vähenee. Metsäretken jälkeen luonnollisten tappajasolujen lisääntynyt aktiivisuustaso säilyi yli seitsemän vuorokautta (Li 2010). Metsäympäristöllä on todettu sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä edistävä vaikutus (Mao 2012). Luonnossa oleskelun on todettu laskevan sykettä, verenpainetta ja hengitystiheyttä verrattuna kaupunkiympäristön vaikutuksiin. Vihreän asuinympäristön on todettu vähentävän verenainetautiin, syöpään, aikuisiän diabetekseen, lihavuuteen sekä masennukseen sairastumisen riskiä. * Metsämieli, Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin- Sirpa Arvonen
Nukula – hiljaisuuden helmiä
Täydellinen hetki elämässä. Katselen ainutlaatuista luonnonmaisemaa. Nukula on Toivakan Haukanmaalla sijaitseva historiallisesti ja kulttuurisesti arvokas maatilamajoituskokonaisuus, jonka on toteuttanut Hannele Levävaara unelmaansa pohjaten. Yrityksen nimen Nukulan ruotsinkielinen nimi Hjärtstilla tarkoittaa; ”auttaa katsomaan toisaalle, rauhoittaa, tyyneyttää”. Tämä ilmentää myös Hannele Levävaaran luotsaaman Nukulan sydänta ja syvintä olemusta. Maisema on hiljainen ja paikan hyvä energia tuntuu päästä jalkoihin. Nukula on paikka, missä voi aistia maaseudun rauhan ja luonnon koskettavuuden suomalaisessa maisemassa parhaimmillaan. Luonnon hiljaisuus ja rauha luo harmoniaa. Tähtien loisteen ja revontulet voi kokea parhaimmillaan luonnon helmassa ja maaseudun lempeässä pimeydessä. Päijänteen äärellä voi aistia voiman ja äärettömyyden. On tutkittu, että vesistöjen läheisyydessä luonnon hyvinvointivaikutus on voimakkainta.
Hannele on kuvaillut, miten jo 2000 luvun taitteessa näki hiljaisuudessa mahdollisuuden. Hän näki sille jo silloin tilausta. Sittemmin ainutlaatuiseen miljööseen on kehitetty niin yöpymistiloja aittarakennuksiin kuin kokoustiloja vanhaan navettarakennukseen. Kaikki tämä on toteutettu tilan historiaa ja maaseutumaiseman luontoa ja perinteitä kunnioittaen. Täällä on ollut oivat tilat myös luovalle taidetyöpajoille – sekä sisällä että ulkona luonnossa. Hannele majoittaa mielellään myös ulkomaalaisia turisteja, jotka hakevat luonto- ja hiljaisuuskokemusta perisuomalaisesta miljööstä.
Nukula sai Visit Finlandilta vuonna 2017 kunniamaininnan tuotteesta Silence Trail. Luonto, jossa toteutuu hiljaisuus ja puhtaus ovat asioita, mitä ihminen luontoyhteydestään hakee. Luonto, jossa voi aistia niin sielun, ruumiin kuin hengen ravintoa. Hannele on Nukulan hengetär, joka elävöittää tarinoilla paikan henkeä. Luonto saa tarinat elämään. Hän elää luonnonmukaista elämää Nukulassa ja tuntee ja kokee luonnon eheyttävää ja kasvien aromisoivaa ja hoitavaa vaikutusta. Nukulassa eletään luonnon kiertokulun ja rytmien mukaan. Hannele opettaa puusaunan lämmittämisen asiakkaalle kädestä pitäen. Hannele on vihkiytynyt myös luomuruokien tuottamiseen asiakkaidensa iloksi.
Nukula on ihana paikka vahvistaa omaa luontoyhteyttä ja viettää maaseudun hiljaisuuden retriittiä. Siellä on tarjolla ohjelmaa, milloin luovuuden ja kauneuden vaalimiseen taideterapian muodossa, milloin kehollisia ja voimaannuttavia työpajoja stressinpoistoon. Nämä yhdistettynä saunahemmotteluun kauniin erämaajärvi-Päijänteen rannalla sekä villiruokanautintoon tuovat ihmiselle ainutlaatuisen kokemuksen Suomen upeassa luonnossa. Kauneus, hiljaisuus ja esteettisyys liittyvät Nukulaan. Paikka hivelee ihmisen kaikkia aisteja.
Kirjoitus: Vuokko Isokorpi; https://www.vuokkoisokorpi.com
Kirjoittaja yhdistää lempeästi luontoa ja sen antimia, läsnäoloa, liikettä ja yhteyttä.
Kuvat: Nukulan kotisivut
Nukula on majoitus- ja hyvinvointipalveluja tarjoava perheyritys jylhien metsäisten kalliomaisemien katveessa ja Suomen toiseksi suurimman järven, erämaajärvi-Päijänteen rannalla. Tärkein hyvinvoinnin lähde on suuri ja kaunis koskematon luontomme, jonka helmassa pääset rentoutumaan ja pakoon arjen kiireitä.