Härkälän kartano – Someron tunnelmallinen ja upea kohde

Artikkelit

Reissumme neljäs kohde yllätti meidät täysin upeudellaan, Härkälän kartanossa jos jossain täytyy käydä tajutakseen kuinka hieno ja tunnelmallinen paikka on kyseessä. Härkälän kartano sijaisee muinaisen Härkätien varrella Somerolla, noin 100 km Helsingistä ja 80 km Turusta. Itse kartano ja sen ympäristö on äärettömän kauniita, ja sisällä olevat salit ja salongit tarjoavat mahtavat puitteet perhejuhlille, kokouksille ja tilaisuuksille. Kauniissa kartanosaleissa on esillä monipuolista kotimaista ja ulkomaista taidetta ja antiikkia, Japanin ja Kiinan eksoottiset näyttelyosastot sekä lelu-, hattuneula- ja miniatyyrinäyttelyt, ja Härkälän kartano onkin museokorttikohde. Majoitustakin löytyy kartanon vierashuoneista sekä puutarhahuvilasta.

   

Härkälän kartano on todella kaunis sisältä ja ulkoa!

Taide ja kulttuuri

Härkälän kartanolla on pitkä historia 1500-luvulle asti, ja nykyäänkin kartanossa on sieltä ajalta olevat kaksiosaiset holvikellarit. Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme ostivat kartanon vuonna 2005, ja aloittivat kartanorakennusten perinteitä ja historiaa kunnioittavat peruskorjaustyöt sekä piha-alueiden kunnostamisen. Kartano ja sen puistoalue ovat upeita nähtävyyksiä itsessään ja kartano toimiikin nykyään juhla- ja matkailukäytössä sekä on myös perheen koti.

Soilin ja Rainon rakas keräilyharrastus on päässyt myös valloilleen kartanossa, ja nykyään se toimiikin museokorttikohteena, jossa on nähtävillä upeita esineitä muun muassa Kiinasta ja Japanista. Kartanohuoneissa on nähtävillä myös taidokkaita miniatyyrimaalauksia, Suomen ainut hattuneulakokoelma, barbikokoelma ja nostalginen vanhojen lelujen huone. Omien keräilyaarteiden lisäksi kartanossa on vaihtuvia taidenäyttelyjä, esimerkiksi meidän vierailun aikana pääsimme ihailemaan taitavan  Ritva Kokkolan öljyvärimaalauksia. Kartanon isäntä Raino järjestää vieraille opastettuja kartanokierroksia, joissa pääsee kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita niin kartanosta kuin keräilyesineistäkin!

   

Kartano on täynnä upeaa taidetta ja antiikkia ympäri maailmaa! Keskellä Someron kirkon entinen seinämaalaus.

Juhlat ja tapahtumat

Kartanon päärakennuksen suuret salit ja salongit tarjoavat mitä kauneimmat puitteet tunnelmallisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Upeiden tilojen lisäksi juhliin ja tapahtumiin järjestyy maittavat ruoat ja kahvitukset, toivottaessa valmiilla menuehdotuksilla. Ruoat tilataan kartanoon suosien laadukasta lähiruokaa ja paikallisia catering-yrittäjiä.  Kartanon korkea juhlasali sopii parhaiten 20 -60 hengelle ja hyvin jopa 90 hengelle yhdistettynä viereiseen salonkiin.  Lisätilaa antavat muut salit ja 80 neliön aurinkoterassi sekä viehättävät puistot luonnonkauniissa järvimaisemassa. Kartanon tunnelma ja maisemat sopivat upeasti erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin, ja esimerkiksi hääjuhlat ovat suosittuja kesäisin kartanolla.

  

Kauniit tilat ja puistoalue mahdollistavat monenlaiset tapahtumat ja juhlat! 

Kartanon tilat soveltuvat erinomaisesti myös yrityksen erilaisiin tilaisuuksiin, kuten kokouksiin, tyhypäiviin ja edustustilaisuuksiin. Kartanosta löytyy kokoustarvikkeita ja ruokailut ja kahvitukset pystytään järjestämään toiveiden mukaan. Kokouspäivään on yhdistettävissä virkistävää ohjelmaa kuten pelejä ja ulkoilua, opastettu kartanokierros näyttelyineen ja patsaspuistoineen sekä saunailta rantasaunan pehmoisissa löylyissä. Härkälän kartanon rantasauna onkin varattavissa yksityiskäyttöön sopimuksen mukaan. Saunarakennus sopii parhaiten 6 -20 hengen ryhmille, ja sieltä löytyy löylyhuoneen lisäksi pesuhuone, pukeutumishuone sekä leivintupa jääkaapilla ja kahvinkeittimellä rentoon yhdessäoloon. Löylyistä pääsee vilvoittelemaan terassille, laiturille ja järveen uimaan.

Majoitus

Niin juhlijat kuin muutkin matkailijat pystyvät varaamaan majoitusta kartanon upeasti sisutetuista vierashuoneista tai Oxwille-puutarhahuvilasta. Kartanon päärakennuksen vierashuoneissa on tarjolla menneen maailman tunnelmaa ja niissä näkyy antiikki ja taide.  Tarjolla on kolme vierashuonetta, 2 x 2hh ja 1hh. Kahden hengen vierashuoneet voi yhdistää 1-4 hengen sviitiksi omalla saunaosastolla. Majoitusvieraille on tarjolla ilmainen parkkipaikka, wifi, polkupyörien käyttö sekä aamiainen etukäteen tilattuna. Majoitusvieraat saavat alennuksen opastettuun kartanokierrokseen.

Me majoitumme kartanohuoneissa, ja ne oli aivan upeita! Korkea huonekorkeus, kauniit maisemat puistoon ja mukavat sängyt varmistivat meidän viihtyvyyden, jonka lisäksi meille tarjoiltiin todella herkullinen aamupala aurinkoterassilla.

Toinen majoitusvaihtoehto on vuokrata Oxwille-puutarhahuvila, johon mahtuu viisi nukkujaa. Huvila on kooltaan 75 neliötä ja sieltä löytyy makuuhuoneiden lisäksi takkahuone, keittiö varusteineen, suihku, wc ja katettu terassi. Kesäaikaan majoittujien käytössä on laituri ja soutuvene.

   

Vasemmalla ja keskellä kartanon tunnelmallinen vierashuone ja oikealla yksi Oxwille-huvilan makuuhuoneista.

Niin kuin kuvista ja tästä hehkutuksesta ehkä huomaa, Härkälän kartano on meidän mielestä yhdellä sanalla UPEA! Todella monipuolinen ja mieleenkiintoinen kohde Somerolla, jonne pääsee tutustumaan keväästä myöhäiseen syksyyn. Lue lisää Härkälän kartanosta matkamaalle.fi-yrityskortista tai heidän verkkosivuiltaan.