Ensi viikonloppuna juhlitaan mökkikauden päättäjäisiä!

Artikkelit

Kuva: Marko Tervonen/ Visit Finland

Kesä alkaa olla lopuillaan ja syksy kolkuttelee jo ovella. Elokuun viimeistelee ensi viikonloppuna juhlittavat venetsialaiset, eli mökki-/huvilakauden päättäjäiset, jossa juhlistetaan pimeneviä iltoja ja loistavia valoja.

Venetsialaiset ovat alunperin peräisin Italiasta, Venetsiasta, jossa vietettiin karnevaaleja ilotulitusten loisteessa. Suomeen, Pohjanlanden rannikolle venetsialaiset rantautuivat 1800-luvun loppupuolella vauraisiin huvilayhdyskuntiin, jossa juhlittiin kesäkauden päätöstä ja muuttoa takaisin kaupunkiasuntoihin. Kokkola toimii venetsialaisten alkupaikkana, josta se on lähtenyt leviämään muualle Suomeen, erityisesti Länsi-Suomen rannikkokaupunkeihin. Venetsialaiset ovat tulen, valon ja veden juhla, joka kokoaa yhteen ystävät ja perheet. Pimenevässä elokuun illassa puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja pöytään katetaan hyvää ruokaa ja kynttilöitä. Monessa paikassa järjestetään myös ilotulitusnäytöksiä juhlan kunniaksi.

Kuva vasemmalla: Visit Finland, kuva oikealla: Emilia Hoisko/Visit Finland

Jos venetsialaisten juhlinta ei vielä kuulu omiin perinteisiin, kannattaa se lisätä omaan kalenteriin! Lähde vaikka läheisten kanssa viettämään kesän viimeistä mökkiviikonloppua ja nappaa mukaan hyvää ruokaa sekä kynttilöitä ja lyhtyjä venetsialaistunnelman luomiseksi. Matkailupalveluhaustamme pääset etsimään vuokrattavia mökkejä, ja voit suodattaa yrityksiä muun muassa majoituksen ja sijainnin mukaan. Esimerkiksi Countryhomes Silmälän lomamökeillä ja Hienosen lomamökeillä on vielä vapaita mökkejä ensi viikonlopuksi!