Ylä-Savon kierros

Tällä kierroksella kuljetaan savolaisen maatalouden ytimeen, Ylä-Savon maitomaille ja tiloille. Ylä-Savon kierros saa alkunsa Iisalmesta. Matkaa tulee yhteensä 340 kilometriä, joten auto tai polkupyörä on oikea laite reitin kulkemiseen.

Iisalmessa voi aloittaa vaikkapa maailman pienimmäksi ravintolaksi itseään kutsuvasta Ravintola Kuapista. Satamassa sijaitseva ravintola on sisätiloiltaan kahden asiakaspaikan kokoinen ja terassi palvelee lisäksi kahta asiakasta. Iisalmi on myös Olvin kotikaupunki, joten kannattaa vierailla myös tässä hieman pienpanimoa suuremman olutvalmistajan tiloissa perehtymässä oluen historiaan ja Olvi-oluthallin lounaaseen.

Sitten vain pohjoisen kautta länteen Poroveden ja Haapajärven väliin Haapaniemen matkailun komeisiin kartanohuoneisiin yöpymään. Illalla voi vaikkapa saunoa ja käydä uimassa – suomalaista elämää parhaimmillaan.

Seuraava etappi on Pesolan pihviliha Runnilla. Tältä tilalta voi ostaa matkaansa kotona kasvatettua pihvilihaa. Runnilta löytyy myös Runnin kylpylä, jossa voit majoittua ja nauttia vuosisataisesta kylpyläperinteestä. Majoitusta tarjoaa myös parinkymmenen kilometrin päässä hotelli Sininen Helmi, joka on kuuluisa erittäin maittavasta aamiaisestaan.

Yläsavolainen maalaismaisema kulkee kohti etelää aina Keiteleelle saakka, josta löytyy Kalliorannan lomapirtti tunnelmallisine hirsirakennuksineen. Seuraavaksi onkin jo aika poiketa kahville. Sitä tarjoilee Pielavedella Leipomo Puustelli, joka on kuuluisa etenkin munksanitista, croisantista, joka uppopaistetaan ja täytetään hillon sekä kermavaahdon avulla.

Itään kuljetaan kohti Maaninkaa ja Veskun Kievaria, josta löytyy sekä maittava lounas että kotimaisista raaka-aineista valmistettuja burgereita moneen makuun. Tästä on hyvä jatkaa etelään Kaijansaaren luomutilalle, jonka pääviljelystuote on luomumustaherukka. Myös majoittua voi maalaismaisemassa. Sitten on vuorossa Pöljän Viitostupa – ei pöljempi paikka! Tarjolla on kahvia kauniissa maisemassa sekä usein myös tuoreita kalakukkoja.

Kohti pohjoista ja Mattilan luomukarjatilaa! Täältä löytyy Ylämaankarjaa, mikä Ylä-Savoon sopii mitä parhaiten.  Vielä ylempänä pohjoisessa sijaitsee Gasthaus Neuvola, joka tarjoaa palveluita paitsi majoitukseen myös ruokailuun. Myös luontomatkailijalle on tekemistä yhdeksän kosken verran.

Viimeisenä ennen Iisalmeen palaamista on vuorossa Lohkoniemen matkailu- ja marjatila. Täältä löytyy mökkimajoitusta ja on mahdollisuus päästä poimimaan mansikoita itse tai ostaa ne valmiiksi poimittuna. Nyt reitti alkaa olemaan valmis ja on aika palata lähtöpisteeseen!