
Leipomo Puustelli
Yrittäjä Pekka Savolainen on pyörittänyt pielaveteläistä Leipomo Puustellia jo vuosikymmenen verran. Se on noin viidesosa leipomon historiasta. Yhtiö on alunperin perustettu jo vuonna 1965 osuuskaupan leipomona Pielavedellä. Kun osuuskaupan toiminta loppui 90-luvulla, oli myös leipomotoiminta loppua.
“Minun vaimoni isä osti leipomon ja jatkoi toimintaa Osuuskaupan tiloissa. Mukaan tuli myös poika Jouni Tissari”, Savolainen kertoo.
Leipomon ostaneen Matti Tissarin eläköidyttyä Jouni Tissari jatkoi liiketoimintaa vuoden verran.
”Jounin astma muuttui niin pahaksi, ettei pystynyt jatkamaan jauhopölyssä. Hän kysyi minulta, alkaisinko jatkamaan, ja siitä se sitten tuli kauppa tehtyä”, kertoo Pekka Savolainen. Silloin hän osti yrityksen toisen osakkaan kanssa ja siirtyi rakennusalalta leipuriksi. Toinen osakas luopui toiminnasta ja nykyään Savolainen omistaa yrityksen kokonaan vaimonsa Arjan kanssa.
Toiminta on kasvanut Savolaisen aikana huomattavasti. Liikevaihto on noin tuplaantunut ja työntekijämääräkin on lisääntynyt parilla henkilöllä 12 henkeen. Leipomotuotteiden jakelualue on vuosien mittaan kasvanut.
”Yksi auto lähtee suuntaan Keitele, Vesanto, Karttula, Suonenjoki ja Rautalampi. Toinen lähtee Kuopioon päin ja jakaa Maaninka, Siilinjärvi, Vuorela ja Kuopio. Kolmas auto ajaa Iisalmeen ja Lapinlahden kautta pois”, luettelee Savolainen. ”Ja Pielavedelle tietysti kanssa”, hän lisää.
Tärkeä osa leipomon toimintaa on leipomon yhteydessä toimiva Puustellin kahvila. Savolaisen mukaan parkkipaikat täyttyvät varsinkin kesäisin, kun kesäasukkaat saapuvat ostoksille kahvila-myymälään.
“Tulevaisuuden näkymät on kohtalaisen valoisat. Ainut tässä on se, että toimitaan supistuvalla markkina-alueella”, Savolainen sanoo.
Jatkuvaa tuotekehitystä
”Ihan laajasti koko leipomoalan repertuaari on käytännössä. Taitaa olla eri artikkeleja toista sataa kappaletta, joista päivittäin leivotaan kuutisenkymmentä lajiketta”, Savolainen kertoo.
Leipomossa paistetaan päivittäin 3000–5000 leipomusta. Työpäivä alkaa yöllä kahden ja kolmen välillä.
“Viimeistään kolmelta ovat kaikki töissä”, Savolainen kertoo. Hänen ei kuitenkaan tarvitse tehdä aina yövuoroja, sillä hallinnolliset työt ja tuotekehitys onnistuvat päivisinkin.
“Tänä kesänä tuotetestauksessa on muikkutasku. Ruiskuoreen laitetaan muikku-lihatäyte, joka uppopaistetaan”, hän sanoo.
Resepti on peräisin Savonia-ammattikorkeakoulusta, joka tuotti Pielaveden kunnan yritysten käyttöön perinnereseptejä. Tuotetta testataan kesän aikana, mutta Savolainen ei vielä uskalla sanoa koska se on markkinoilla.
Leipomon erikoisuus on munksantti.
“Se on croisantti, joka uppopaistetaan, ja sitten kylmänä halkaistaan, sisään laitetaan kermaa sekä mansikkahilloa. Tomusokeria päälle, ja sitten se syödään. Semmoista en ole nähnyt missään muualla.”
“Se ei ole mikään terveystuote, mutta pitäähän sitä välillä elämässä vähän makkeetakin olla”, naurahtaa Savolainen.